Γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τόπο σύμβολο των ιδανικών της ειρήνης και της παγκόσμιας συνεργασίας. Εμπνευσμένα από την κλασσική κληρονομιά, τα Σεμινάρια Βαλκανικών Σπουδών έχουν ως βασική φιλοδοξία τους τη μελέτη του σύγχρονου κόσμου και την προώθηση μιας διεπιστημονικής και συγκριτικής προσέγγισης για τη ανάλυση των πρόσφατων ιστορικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην περιοχή της Μεσογείου.
Τα Σεμινάρια Βαλκανικών Σπουδών για το έτος 2003 απαρτίζονται από δύο παράλληλα προγράμματα. Το πρώτο έχει τίτλο Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι Μεγάλες Ιδεολογίες και εμπίπτει στη σφαίρα της πολιτικής προσέγγισης, ενώ το δεύτερο, εστιάζει το ενδιαφέρον στον πολιτισμό και έχει τίτλο Προοπτικές της Σύγχρονης Εθνομουσικολογίας και Ανθρωπολογίας: Εθνογραφικά Αντανακλαστικά και Μελέτη του Μουσικού Πολιτισμού στις περιοχές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιδίωξη του προγράμματος Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι Μεγάλες Ιδεολογίες είναι η αξιολόγηση των προσπαθειών εκδημοκρατισμού των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των προοπτικών εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στην περιοχή σήμερα, καθώς και η προώθηση της δια-πολιτιστικής κατανόησης των ιστορικών και σύγχρονων πολιτικών προβλημάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η εδραίωση ενός μόνιμου περιφερειακού δικτύου και ενός forum για την εξέταση των προτεραιοτήτων της πολιτικής μεταρρύθμισης και των προκλήσεων περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας ενόψει της ένταξης της περιοχής στο Ευρω-Ατλαντικό γίγνεσθαι.
Συγκεκριμένα, εξετάζει τη γέννηση, την ανάπτυξη και την αλληλεπίδραση των μεγάλων ιδεολογιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή. Κάνει μία ανασκόπηση των σπουδαίων ιστορικών αφηγήσεων που έφτασαν στην Οθωμανική Νοτιοανατολική Ευρώπη από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη την επομένη της Γαλλικής Επανάστασης, σε μία προσπάθεια εξακρίβωσης και ανάλυσης των αιτιών εμφάνισής τους και των σημείων ισχύς ή αδυναμίας τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εθνικισμό ως παραδοσιακά κυρίαρχη ιδεολογία στην περιοχή και στους τρόπους με τους οποίους ενσωμάτωσε και ενσωματώθηκε στια άλλες μεγάλες ιδεολογίες.
Το πρόγραμμα είναι διεπιστημονικό, συνδυάζοντας τη μελέτη σε θέματα πολιτικής, κοινωνίας και ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι φετινές θεματικές καλύπτουν τα ακόλουθα ζητήματα: τον ρόλο που παίζουν οι ιδεολογίες στην πολιτική: Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αποτυχία του Φιλελευθερισμού: Ο Σοσιαλισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Νεωτερισμοί και Εκσυγχρονισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-Η περίπτωση της Κεμαλικής Τουρκίας. Το διδακτικό προσωπικό του φετινού προγράμματος αποτελείται από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες: Στάθης Καλύβας, University of Chicago, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Milan Protic, Αντιπρόεδρος του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, Ahmet Evin, Sabanci University. Τις εργασίες του προγράμματος θα συντονίσει ο κ. Larry Wolff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο της Βοστόνης.
Το δεύτερο πρόγραμμα Προοπτικές της Σύγχρονης Εθνομουσικολογίας και Ανθρωπολογίας: Εθνογραφικά Αντανακλαστικά και Μελέτη του Μουσικού Πολιτισμού στις περιοχές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου αφορά ένα πρωτοποριακό σεμινάριο, το οποίο εξετάζει εξέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη εθνομουσικολογία και την πολιτισμική ανθρωπολογία μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Εθνογραφικά, το επίκεντρο της μελέτης βρίσκεται στους μουσικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στη Βαλκανική χερσόνησο και τη γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο περιοχή. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα διαλεκτικό πείραμα, βασισμένο στην παράθεση εθνομουσικολογικών και ανθρωπολογικών θεωρών, καθώς και εθνογραφικών στοιχείων.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί με ειδικότητα στις αντίστοιχες θεματικές παραμέτρους, αλλά με διαφορετικές εκπαιδευτικές και πολιτισμικές εμπειρίες, δίδαξαν τα βασικά μαθήματα του προγράμματος: η κ. Donna Buchanan (Βουλγαρία, Βαλκάνια, μουσική και σύμβολα, αισθητική, ισχύς, κοσμολογία, ταυτότητα), ο κ. Svanibor Pettan (Κροατία, Κόσοβο, Σλοβενία, Ρόμα, μειονότητες, εθνικισμός, πολυπολιτισμικότητα), η κ. Sonia Seeman (Τουρκία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Μεσόγειος, Ρόμα, εθνικισμός και ταυτότητα, μουσική εκτέλεση, τελετουργία, ρόλος των γυναικών, πολιτικές καταγραφής, παγκοσμιότητα, μειονότητες), η κ. Δάφνη Τραγάκη (Ελλάδα, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, σύγχρονη ελληνική μουσική, μουσική εθνογραφία, αστική μουσική κουλτούρα) και ο κ. Παύλος Κάβουρας (Ελλάδα, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, φαινομενολογική ερμηνευτική και θεωρία εκτελέσεως, εκτελεστική εθνογραφία, εθνογραφική βιογραφία, παραδοσιακή/λαϊκή μουσική κουλτούρα στην Ελλάδα).
Δείτε επίσης link