Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κόκκαλη και με σκοπό να επανεξεταστεί η ιστορία και το μέλλον της Ευρώπης, η Ακαδημία πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά τα θερινά σεμινάρια, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 10 Ιουλίου 2004, στην Ολυμπία.
Για περίπου διακόσια χρόνια, το έθνος-κράτος υπήρξε ο βασικός παράγοντας ιστορικής ανάλυσης, τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας όσο και σε συζητήσεις σχετικά με το παρελθόν στον δημοφιλές Τύπο. Στη σημερινή εποχή των ριζικών αλλαγών, η διαμόρφωση ενός προγράμματος σπουδών που να λαμβάνει υπόψη του την αυξανόμενη σημασία της ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι μια δύσκολη και αμφιλεγόμενη προσπάθεια. Πώς θα μπορούσαμε να σκεφτεί κανείς την ιστορία της Ευρώπης σε σχέση με τις ιστορίες των επιμέρους εθνικών-κρατών;
Πώς έχει αλλάξει η έννοια της Ευρώπης με την πάροδο του χρόνου; Ποιες περιοχές, πολιτισμοί και ιστορικές παραδόσεις περιλάμβανε η Ευρώπη στο απομακρυσμένο ή πιο πρόσφατο παρελθόν? Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις επί του θέματος έχουν αρχίσει ήδη μεταξύ ορισμένων ιστορικών, τα ιστορικά προγράμματα σπουδών και οι συζητήσεις σχετικά με το παρελθόν στο δημοφιλές Τύπο δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη την έκβαση αυτών των συζητήσεων. Στα φετινά σεμινάρια οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ήταν καθηγητές ιστορίας, δημοσιογράφοι και αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες, εστίασαν την προσοχή τους στην μελέτη της ιστορίας και στο πώς η ιστορία, ειδικά η ευρωπαϊκή ιστορία, θα πρέπει να διδάσκεται σε μαθητές και να παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό.