Για δεύτερη συνεχή χρονιά διεξήχθησαν στην Ολυμπία, με μεγάλη επιτυχία, τα Σεμινάρια Βαλκανικών Σπουδών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Κόκκαλη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεπιστημονικό και Διαπολιτισμικό Κέντρο Ολυμπίας. Στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 5 Ιουλίου μέχρι 17 Ιουλίου 2004 συμμετείχαν δημοσιογράφοι, σπουδαστές και καθηγητές από 21 χώρες.
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων απαρτιζόταν από δύο χωριστές θεματικές ενότητες. Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Yale και Διευθυντής του Προγράμματος για την Τάξη, τις Συγκρούσεις και τη Βία, Στάθης Καλύβας, διεύθυνε την πρώτη ενότητα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Μετάβαση από την Πορτογαλία προς τη Βαλτική», και η οποία περιλάμβανε ένα διαρθρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαλέξεων και συζητήσεων με στόχο τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης. Ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό ήταν ο Dr. Marek Kaminski από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine, ο οποίος παρουσίασε ένα αυστηρά αναλυτικό πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διάρθρωση των εκλογικών συστημάτων μπορεί να επηρεάσει τα πολιτικά αποτελέσματα.
Η υιοθέτηση μιας πιο συγκριτικής προσέγγισης έγινε από τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yale, Dr. Thomas Jeffrey Miley ο οποίος οδήγησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα της μετάβασης και την εδραίωση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία και την Ισπανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ο καταλανικός και ο βασκικός εθνικισμός επηρέασαν την ισπανική υπόθεση. Κατά το δεύτερο μισό των σεμιναρίων, η Monika Anna Nalepa από το Πανεπιστήμιο Columbia παρουσίασε στους φοιτητές την πολυπλοκότητα της μεταβατικής δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα περιπτώσεις από διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για να απεικονίσει τις ποικίλες προσεγγίσεις των νέων κυβερνήσεων, όταν διαπραγματεύονται με άτομα που συνεργάστηκαν με πρώην αυταρχικά καθεστώτα. Ο Στάθης Καλύβας ολοκλήρωσε τα σεμινάρια κάνοντας μια επισκόπηση των θεμάτων και των θεωριών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων με σκοπό την επίλυση ενός σύγχρονου ζητήματος όπως είναι η δημοκρατία στο Ιράκ.
Η δεύτερη θεματική ενότητα του προγράμματος με τίτλο «Διεθνής δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», είχε ως στόχο τη διερεύνηση από τους συμμετέχοντες της σχέσης μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της δημοκρατίας. Με επικεφαλή του προγράμματος την Ellen Mickiewicz, διευθύντρια του DeWitt Wallace Κέντρου Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Duke, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν πως τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την πολιτική καθώς και να μελετήσουν τα θεσμικά όργανα των μέσων ενημέρωσης και τα οικονομικά στοιχεία παραγωγής ειδήσεων.
Στο διδακτικό προσωπικό ήταν και ο Paolo Mancini, ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης και τη πολιτική δύναμη που έχουν και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις Μπερλουσκόνι και Colin Shaw, ενώ βοήθησε τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο συνέβαλαν με τη σειρά τους στα συμπεράσματα του προγράμματος δίνοντας παραδείγματα του πώς η στρατηγική αλληλεπίδραση των πολιτικών, των δημοσιογράφων, των εκδοτών και άλλων παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν το περιεχόμενο των ειδήσεων.