Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, το Ίδρυμα Κόκκαλη συμμετείχε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών το Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Έρευνας «Καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης», το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στη διοργάνωση εκδήλωσης αφιερωμένης στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 19:30 στο κεντρικό αμφιθέατρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκειο), με συμμετοχή των ενδιαφερομένων κοινοτήτων -κυβερνητικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα - εστιάζοντας στα καινοτόμα μέτρα προς εφαρμογή διεθνών κανόνων και πρότυπα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η εκδήλωση παρουσίασε επίσης τη συμβολή της ιατρικής και της τεχνολογίας για τη βελτίωση των ευκαιριών ζωής των ατόμων με αναπηρία.Μετά την εναρκτήρια ομιλία από την ελληνική Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας κα Φώφη Γεννηματά, η εκδήλωση περιλάμβανε μια διάλεξη από τον καθηγητή Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δαμιανού Σακκά σχετικά με τη συμβολή της Νευροτεχνολογίας στην ποιότητα της ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, προσωπικές μαρτυρίες από άτομα με ειδικές ανάγκες των οποίων η ζωή έχει αλλάξει με τη σύγχρονη βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και μια διάλεξη από τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κόκκαλη κ. Πέτρος Κόκκαλη για τη συμβολή της Κοινωνίας των Πολιτών στην ενίσχυση της Ιατρικής Έρευνας.
Η ετήσια Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει ως στόχο να προωθήσει την κατανόηση των θεμάτων αναπηρίας και να κινητοποιήσει την υποστήριξη για την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία, όπως το κύριο δικαίωμα της πρόσβασης στους χώρους εργασίας και κοινωνικής ζωής. Επιδιώκει επίσης να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τα οφέλη που θα προέλθουν από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν 600 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκτιμάται επίσης ότι περίπου το 80% του συνόλου των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.