Στο Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, απένειμαν το ετήσιο Βραβείο ΝΙΚΗ 2010, οι Φίλοι του ερευνητικού και εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αριστείας Athens Information Technology (ΑΙΤ) σε ειδική τελετή στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Με το βραβείο τιμώνται διεθνώς διακεκριμένοι Έλληνες ή Ελληνικής καταγωγής προσωπικότητες για την καθοριστική τους συμβολή στην παγκόσμια πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας και την προβολή του Ελληνισμού.
Το βραβείο ΝΙΚΗ απένειμε για δεύτερη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, παρουσία 380 διακεκριμένων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Την βράβευση χαιρέτησαν με ειδικό μήνυμα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.
Ο κ. Μητρόπουλος αποδέχθηκε το βραβείο λέγοντας πως, ΑΙΤ και ΙΜΟ έχουν κοινά κίνητρα και στόχους, στον τομέα του το καθένα. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανθρωποκεντρική αποστολή του ΑΙΤ που έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη διεθνών ακαδημαϊκών συνεργασιών και την μέσω αυτών προώθηση της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στα προσωπικά και επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα». Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, εξέφρασε την ελπίδα πως στη διάσκεψη του ΟΗΕ το 2011 στη Ν. Αφρική, θα καταστεί δυνατή η υιοθέτηση δεσμευτικής συμφωνίας «που θα ρυθμίζει εφ’ εξής τη συμπεριφορά διάσωσης του παραμελημένου όμορφου πλανήτη μας, τόσο από πλευράς ανεπτυγμένων, όσο και από πλευράς αναπτυσσομένων χωρών.» Εκ μέρους του ΙΜΟ και της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή της με μονάδες του πολεμικού ναυτικού, στη διεθνή προσπάθεια καταστολής της πειρατείας στα νερά της Σομαλίας. Ο κ. Μητρόπολος κατέληξε λέγοντας «Δοξάζω το Θεό που γεννήθηκα Έλληνας και Χριστιανός» και που «με οδήγησε στον κόσμο της ναυτιλίας, που προσφέρει στη χώρα μας μια μοναδική παγκόσμια πρωτιά διαρκείας.»
Στην προσφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τον κ. Μητρόπουλο άξιο αποδέκτη του βραβείου επειδή προβάλλει τη Ελλάδα και συνεισφέρει «στην κατάκτηση και προαγωγή της γνώσης, της συνεργασίας και των υψηλών ιδεωδών, καθώς ηγείται του σημαντικότερου παγκοσμίου συντονιστικού οργάνου για θέματα Ναυτιλίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας μέχρι την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και χαίρει της εκτίμησης της παγκόσμιας κοινότητος.»
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΙΤ, Σωκράτης Κόκκαλης, τόνισε ότι «το παράδειγμα της επιτυχούς σταδιοδρομίας του κ. Μητρόπουλου στα ηνία ενός από τους πιο ισχυρούς παγκόσμιους οργανισμούς αποτελεί κορυφαία πηγή έμπνευσης για τους νέους της χώρας μας, αλλά και για όλα τα ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.»
Το έργο του κ. Μητρόπουλου παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Γράτσος.
Το Βραβείο ΝΙΚΗ απονέμουν κάθε χρόνο οι Φίλοι του ερευνητικού και εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αριστείας ΑΙΤ, στο πλαίσιο της αποστολής τους να συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης ενισχύουν το Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών, για τους άριστους και άπορους φοιτητές του ΑΙΤ από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το ΑΙΤ έχει προσφέρει από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, υποτροφίες ύψους 4,8 εκ. ΕΥΡΩ σε 365 φοιτητές από 21 χώρες.
Ο κ. Μητρόπουλος βραβεύθηκε για την συνεισφορά του στην εξέλιξη του διεθνούς δικαίου και της τεχνολογίας για την ασφάλεια στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πέρυσι το βραβείο δόθηκε στον καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, κ. Αθανάσιο Οικονόμου, που σχεδίασε το ρομποτικό εξοπλισμό της NASA για τις αποστολές στον πλανήτη Άρη.
Δείτε επίσης: