Σε ένα αστικό πάρκο 25 στρεμμάτων, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μόλις 6 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον, δημιουργήθηκε το «Κέντρο της Γης». Το "Κέντρο της Γης" λειτουργεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καλωσορίζοντας καθημερινά μαθητές, αλλά και ενήλικες, προκειμένου να προσφέρει εκπαίδευση αειφόρου ανάπτυξης, κυρίως στον αστικό πληθυσμό της Αθήνας.
Το Κέντρο της Γης είναι ένας «φυσικός κόμβος», σημείο συνάντησης για ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Στο «Κέντρο της Γης» υλοποιούνται προγράμματα που συνίστανται σε νέους τρόπους σκέψης και δράσης, ικανά να μεταμορφώσουν τα βασικά συστήματα τροφίμων, ενέργειας και οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια πιο βιώσιμη ζωή για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.
Το Κέντρο της Γης στεγάζει τον κήπο λαχανικών με εποχιακά βιολογικά φυτά, τον κήπο βιοποικιλότητας, ένα χώρο για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, που απεικονίζει πόσο ισχυρή είναι η φύση ακόμη και δίπλα σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, μία έκθεση που περιλαμβάνει ιστορικά γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα, έναν γραφικό ελαιώνα, έναν αμπελώνα και ένα οινοποιείο που παράγει βιολογικό κρασί και αρκετά ανακαινισμένα κτίρια και υπαίθριες εγκαταστάσεις, όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια, συζητήσεις και δραστηριότητες για τη βιωσιμότητα της αστικής καλλιέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρότυπο κέντρο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τον κήπο βιοποικιλότητας, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος προστασίας του περιβάλλοντος #Nature4All. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2016, αναδείχθηκε από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN), ως η καλύτερη πρωτοβουλία σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 107 υποψηφίους από 42 χώρες, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη.
Παράλληλα, στο Κέντρο της Γης υπάρχει κατάρτηση on the field, σε βασικές αγροτικές καλλιέργειες, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργους, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ., που έχουν στόχο να μετακινηθούν/μετεγκατασταθούν από τα αστικά κέντρα (κυρίως της περιοχής της πρωτεύουσας) σε αγροτικές κοινότητες ή/και περιαστικές περιοχές προκειμένου να ασχοληθούν με τη γεωργία, είτε ως κύρια είτε ως συμπληρωματική δραστηριότητα.