Τα μέλη του έργου WineDIIS συμμετείχαν σε γευσιγνωσία που διοργανώθηκε στις 13/12/2024 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις ανάγκες του έργου, όπου δοκίμασαν τους οίνους που είχαν εκτεθεί σε διάφορα περιβάλλοντα συντήρησης για χρονικό διάστημα περίπου 2 μηνών. Τα περιβάλλοντα συντήρησης των οίνων αφορούσαν σε εξομοίωση με ακραίες θερμοκρασίες, που πιθανόν να συναντήσουν οι οίνοι στην διακίνησή τους (5 οC, 40 oC), εναλλαγές αυτών και ως μάρτυρας συντήρηση σε σταθερή θερμοκρασία 15 oC.
Οι οίνοι που εξετάστηκαν, και που χορηγήθηκαν από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας για τις ανάγκες του έργου, ήταν οι ακόλουθοι:
1. Λευκός ξηρός οίνος ποικιλίας Σαββατιανό
2. Ροζέ ξηρός οίνος ποικιλίας Αγιωργίτικο
3. Ερυθρός ξηρός οίνος δεξαμενής ποικιλίας Αγιωργίτικο τρύγου 2023
4. Ερυθρός ξηρός οίνος ποικιλίας Αγιωργίτικο, ενός χρόνου παλαίωσης σε βαρέλι, τρύγου 2022
Οι συνεργάτες του έργου δοκίμασαν κι αξιολόγησαν τους οίνους, έναν κάθε φορά, και συμπλήρωσαν τα αντίστοιχα φύλλα γευσιγνωσίας, που περιείχαν κριτήρια ανάλογα με το είδος του οίνου, ενώ ενημερώθηκαν περαιτέρω για την διαδικασία και τον τρόπο αξιολόγησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης επιλέχθηκαν από την εκπαιδευμένη ομάδα γευσιγνωσίας του εργαστηρίου Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών του ΓΠΑ, σε προηγούμενη γευσιγνωσία κι αποτυπώθηκαν στα φύλλα γευσιγνωσίας που συνόδευαν τους οίνους κατά την γευσιγνωσία. Τα αποτελέσματα συλλέχθηκαν κι ενσωματώθηκαν στα υπόλοιπα αποτελέσματα του έργου.
Ευχαριστούμε πολύ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την άψογη φιλοξενία και τη διοργάνωση της γευσιγνωσίας, καθώς και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας για τη χορηγία των οίνων.
Comentarios